Karamel torta s orasima
za 16 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 15 min.
Sastojci:
Za koru:
* 4 belanceta
* 5 kašika šećera
* 6 kašika mlevenih oraha
* 2 kašike brašna
* 100 ml mleka
Za fil:
* 4 žumanceta
* 4 kašike gustina
* 1 puding s ukusom vanile
* 10 kašika šećera
* 800 ml mleka
* 15 g želatina u prahu
* 500 ml slatke pavlake
* 4 kašike šećera u prahu
* 10 kašika mlevenih oraha
Ostali sastojci:
* 300 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u šam postepeno dodajući šećer. Ubaciti mlevene orahe i brašno, te promešati. Kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći je u zagrejanoj rerni na 180°C dok blago ne porumeni. Pečenu koru prohladiti, pa je izbockati i preliti mlakim mlekom.
2. Za pripremu fila u šerpu sipati 10 kašika šećera i zagrevati dok se ne karamelizuje. Sipati u njega 700 ml toplog mleka, i nadalje kuvati dok se karamel ne rastopi. Posebno umutiti žumanca, puding od vanile i gustin sa 100 ml mleka, pa smesu sipati u karamelizovano mleko. Kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 6 kašika hladne vode te promešati i ostaviti da nabubri. Nabubreli želatin dodati u topao fil i mešati dok se ne rastopi. Slatku pavlaku sa šećerom u prahu umutiti u čvrst šlag, pa dodati u ohlađeni fil i izmiksati.
4. Fil podeliti napola, pa u jednu polovinu umešati mlevene orahe.
5. Koru za tortu vratiti u kalup i premazati je filom od oraha. Preko fila od oraha naneti fil od karamela, pa i njega poravnati. Tortu ostaviti da se stegne, a zatim je premazati šlagom od slatke pavlake.