Karamel rozen kolač
za 10 osoba
priprema: 30 min.
mrsno jelo
Sastojci:
• 1 pakovanje rozen korica
• 400 g šećera
• 500 ml vode
• 250 g putera
• 100 g bele čokolade
• 250 g mlevenih lešnika
• 350 g mlevenog keksa
Za glazuru:
• 150 g čokolade za kuvanje
• 4 kašika ulja
Priprema:
1. U šerpu sipati šećer i zagrevati ga na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje.
2. Sipati vodu i nadalje kuvati dok se karamel ne rastopi.
3. Dodati puter isečen na kockice i mešati dok se i on ne rastopi.
4. Smesu izmaći s ringle pa dodati kockice bele čokolade i mešati dok se ne rastope.
5. Na kraju ubaciti mlevene lešnike i keks, te mešati dok se ne dobije ujednačena smesa.
6. Rozen korice premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu preko druge, poslednju koru ne premazivati.
7. Kolač odozgo pritisnuti težim predmetom i ostaviti na hladnom da se stegne.
8. Posebno pripremiti glazuru. Čokoladu sjediniti s malo ulja i rastopiti na pari. Nakon što se kolač stegne preliti ga čokoladnom glazurom i ostaviti da se ohladi. Gotov desert iseći na štanglice željene veličine.