Karamel bajadera
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 120 min.
Sastojci:
Za koru:
* 2 jajeta
* 250 g šećera
* 100 g karamel bombona s lešnicima
* 125 g margarina
* 250 g mlevenog keksa
Za fil:
* 250 g šećera
* 100 ml vode
* 125 g margarina
* 250 g mleka u prahu
* 50 g bele čokolade
Za dekoraciju:
* 150 g bele čokolade
* 3 kašike ulja
Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti jaja sa šećerom i skuvati na pari. U vruć krem dodati karamel bombone i mešati dok se potpuno ne istope. Dodati margarin, pa sačekati da se i on otopi i na kraju umešati mleveni keks.
2. Pripremljenu smesu prebaciti u kalup dimenzija (25×25 cm) i poravnati je.
3. Za pripremu fila skuvati gust sirup od šećera i vode. Skloniti na stranu, pa dodati u njega margarin i mešati dok se sasvim ne istopi. Umešati kockice bele čokolade i mleko u prahu. Dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa. Sipati je preko podloge od keksa. Kolač ostaviti na hladnom da se stegne.
4. Za pripremu glazure otopiti na pari belu čokoladu s malo ulja. Nakon što se kolač stegne, preliti ga glazurom od bele čokolade i ostaviti na hladnom. Kada se i glazura stegne kolač seći na štanglice ili na kocke po želji.