Jafa keks
Jafa keks
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 25 min.
pečenje: 5 min.
Sastojci:
Za biskvit:
* 2 jajeta
* 60 g šećera
* 60 g brašna
* 30 g margarina
Za žele:
* 160 ml soka od pomorandže
* 1 kašika šećera
* 3 kašike hladne vode
* 10 g želatina
Za glazuru:
* 150 g mlečne čokolade
* 3 kašike ulja
Priprema:
1. Najpre napraviti žele. U hladnu vodu potopiti želatin pa ga ostaviti da nabubri. Sok sa šećerom staviti da proključa. Skloniti posudu s vatre te umešati želatin.
2. Dobijenu masu ravnomerno rasporediti u mini kalup za mafine. Staviti je u frižider da se stegne.
3. Margarin otopiti a posebno umutiti jaja sa šećerom. U posudu s jajima dodati brašno i promešati, a zatim ubaciti i prohlađen margarin.
2. Testo ravnomerno rasporediti u kalupe za klasične mafine. Dovoljno je u svako udubljenje sipati po jednu kašiku smese.
3. Sve peći na 180°C oko 5 minuta. Pečene kore ostaviti da se prohlade.
4. Na hladan biskvit staviti po jedan kolut želea koji je potrebno uz pomoć kašičice prethodno oprezno izvaditi iz silikinskog kalupa.
5. Čokoladu otopiti na pari zajedno s uljem te je preliti preko hladnog želea. Tokom prelivanja okretati keks tako da se čokolada ravnomerno razlije preko cele njegove površine.
6. Sačekati da se glazura stegne pa poslužiti keks.
Savet: Umesto soka od narandže za žele možete koristiti i sok od maline ili višnje