Grilijaš rolat
Sastojci
Za koru:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 4 kašike kakaoa
Za grilijaš:
- 150 g šećera
- 200 g seckanih oraha
Za fil:
- 5 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 1 dl mleka
- 150 g putera
Priprema
Kora: 1. Belanca odvojiti od žumanaca i umu- titi u čvrst sneg. Postepeno dodavati šećer uz neprekidno mućenje dok se ne dobije čvrst šam. 2. Potom dodavati jedno po jedno žumance muteći sve vreme mikserom. 3. Dodati brašno i kakao, pa polako promešati varjačom. Pleh obložiti papirom za pečenje, te razliti u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 15 min. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu.
Grilijaš: 1. Šećer rastopiti na umerenoj tempera- turi, dodati seckane orahe i promešati. Toplu smesu razliti u nauljenu tepsiju i ostaviti da se ohladi. Potom izlomiti na manje komade i samleti u blenderu.
Fil: 1. Umutiti žumanca i šećer, sipati mleko i kuvati na pari neprekidno muteći dok se ne zgusne. 2. U ohlađeni krem od žumanaca dodati penasto umućeni margarin, pa sve zajedno izmiksati.
Finalni postupak: 1. U fil od žumanaca dodati grilijaš i promešati. 2. Ohlađenu koru premazati filom i urolati.