Galeta sa kruskama
Galeta sa kruskama
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 30 min.
Sastojci:
Za koru:
* 250 g brašna
* 180 g hladnog putera
* 50 g šećera
* prstohvat soli
* 1 jaje
Za nadev:
* 60 g fino mlevenih badema
* 60 g šećera
* 2 kašike brašna
* 40 g putera sobne temperature
* kora 1 limuna
* 2 kruške
Za dekoraciju:
* listići badema za posipanje
* med za premazivanje
Priprema:
1. Pomešati brašno, šećer i malo soli. Dodati kockice putera te ga izmrviti prstima zajedno s brašnom tako da se naprave grudvice. Na kraju umešati jaje i brzo zamesiti testo.
2. Testo zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da pola sata odstoji u frižideru. Prebaciti ga na pobrašnjenu površinu ili na papir za pečenje i rastanjiti u oblik kruga.
3. Pomešati mlevene bademe sa šećerom i brašnom. Dodati narendanu koru limuna i kockice putera sobne temperature. Dobijenu smesu istresti na sredinu rastanjene kore. Ostaviti barem 2 cm slobodno od kraja testa.
4. Kruške preseći napola, izvaditi semenke i iseći ih na tanke kriške zajedno s korom. Rasporediti ih u krug preko fila od badema.
5. Krajeve testa preklopiti prema unutra i napraviti „faltice“ od testa. Pažljivo galetu prebaciti na pleh i staviti u zagrejanu rernu. Peći je na 180°C oko 30 minuta. Gotovo testo posuti šećerom u prahu i lističima badema.