Danski puter keksići
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 15 min.
pečenje: 12 min.
Sastojci:
* 225 g putera
* 100 g šećera u prahu
* 1 kašičica ekstrakta vanile
* 280 g mekog brašna
* prstohvat soli
* 1 kašika meda
* 1/2 kašičice praška za pecivo
* 1 kašičica cimeta
* 1/2 kašičice mlevenog đumbira
* 1/2 kašičice mlevenog anisa
* 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
* 1-2 kašike mleka
Za glazuru:
* 100 g bele čokolade
* 3 kašike ulja
* šećerne bombonice
Priprema:
1. U činije sjediniti prosejano brašno, šećer u prahu, prstohvat soli, prašak za pecivo, cimet, mleveni đumbir, anis i karanfilić, te promešati. Dodati omekšani puter, med i malo mleka, koliko je potrebno da se umesi glatko testo.
2. Umešeno testo ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Zatim ga istanjiti u koru debljine 4 mm i modlom u obliku srca izvaditi željene oblike.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega srca od testa. Peći u zagrejanoj rerni na 170°C oko 12 minuta, dok ivice testa blago ne porumene.
4. Za pripremu glazure u posudi za kuvaje na pari rastopiti belu čokoladu s malo ulja.
5. Ohlađene keksiće gornjim delom umočiti u glazuru i ostaviti ih na rešetkama dok se čokolada ne stegne. Ukrasiti ih šećernim bombonicama.