Čokoladni rolat s višnjama
Čokoladni rolat s višnjama
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 15 min.
Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 4 kašike šećera
* 3 kašike brašna
* 1 kašika kakaoa
* 2 kašike ulja
Za fil:
* 300 ml mleka
* 4 kašike šećera
* 1 puding s ukusom čokolade
* 50 g čokolade za kuvanje
* 120 g omekšanog putera
* 2 kašike umućenog šlaga od slatke pavlake
* 150 g očišćenih višanja
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti brašno i kakao, prosejati i umešati u smesu od belanaca. Tepsiju dimenzija 35×28 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Pečenu koru dok je još topla zajedno s papirom urolati.
3. Za pripremu fila u šerpu sipati 200 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding s ukusom čokolade, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. U vruć puding dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
4. U ohlađeni puding dodati omekšani puter i umutiti mikserom. Na kraju umešati šlag od slatke pavlake.
5. Ohlađenu koru odviti i premazati je polovinom fila od čokolade. Odozgo rasporediti oceđene višnje, pa sve zajedno smotati u rolat. Premazati ga ostatkom fila i ukrasiti višnjama.