Čokoladna torta sa lešnicima
za 16 osoba
priprema: 3 sata
pečenje: 2×15 min.
Sastojci:
Za kore:
• 12 belanaca
• 12 kašika šećera
• 8 kašika mlevenih lešnika
• 2 kašike prezli
Za fil:
• 12 žumanaca
• 12 kašika šećera
• 100 g milka čokolade
• 700 ml mleka
• 100 g gustina
• 3 kašike šećera
• 20 g vanil-šećera
• 300 g mlevenog keksa
• 100 g mlevenih pečenih lešnika
• 250 g putera
• 120 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
• 100 ml čokolade za kuvanje
• 100 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Za pripremu jedne kore umutiti 6 belanaca u čvrst šam postepeno dodajući 6 kašika šećera. Posebno sjediniti 4 kašike mlevenih lešnika i 1 kašiku prezle pa varjačom umešati u šam.
2. Okrugli kalup prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i preručiti u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
3. Posebno pripremiti fil. Žumanca i šećer penasto umutiti pa kuvati na pari neprekidno mešajući dok se ne dobije svetla i gusta smesa. Ubaciti izlomljenu milka čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.
4. Puter penasto umutiti sa šećerom u prahu pa sjediniti s ohlađenom smesom od čokolade i izmiksati.
5. Posebno u šerpu sipati 500 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti gustin pa sipati u klučalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. U toplu smesu umešati mleveni keks i lešnike.
6. Dobijenu smesu od mlevenog keksa i lešnika sjediniti sa smesom od čokolade i izmiksati.
7. Prvu koru vratiti u kalup i premazati je polovinom krema. Preko nje naneti ostatak krema i završiti drugom korom. Tortu ostaviti u frižideru da se stegne.
8. Slatku pavlaku zagrejati pa preliti preko čokolade i mešati dok se ne rastopi. Smesu ostaviti da se ohladi i stegne. Zatim je izmiksati i njome premazati tortu. Ukrasiti po želji.