Čokoladna torta s jagodama
za 8 osoba
Priprema: 35 min.
Pečenje: 40 min.
Mrsno jelo
400 g čokolade za kuvanje
250 g putera
250 g šećera u prahu
3 jajeta
3 srednja bela krompira
100 g brašna
100 g mlevenih oraha
2,5 dl mleka
1/2 praška za pecivo
2 vanil-šećera
Za dekoraciju:
2 kesice šlaga
2 dl mleka
200 g jagoda
Priprema
1. Krompir obariti zajedno sa ljuskom, a zatim ga oguliti i ispasirati.
2. Omekšali puter penasto umutiti sa šećerom u prahu i vanil-šećerom, pa dodavati jedno po jedno žumance uz neprekidno mućenje. Zatim dodati pasirani krompir i izmiksati.
3. Čokoladu za kuvanje izlomiti, rastopiti na pari i sjediniti sa prethodnom smesom.
4. Dodati mleko, mlevene orahe i mešavinu brašna i praška za pecivo. Mutiti mikserom na umerenoj brzini dok se ne dobije ujednačena smesa.
5. Posebno belanca umutiti u čvrst sneg i sjediniti ih sa smesom od čokolade. Polako promešati varjačom.
6. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, te u nju sipati smesu za tortu. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 40 min.
7. Pečenu tortu ostaviti da se ohladi, a zatim je izvrnuti. Šlag umutiti sa mlekom i njime dekorisati tortu. Odgore poslagati kriške jagoda.