Čokoladna krempita
Čokoladna krempita
Priprema: 40 min.
Pečenje: 12 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za koru:
* 4 žumanceta
* 4 kašike šećera
* 4 kašike ulja
* 4 kašike brašna
* 1/2 praška za pecivo
Za fil:
* 4 belanceta
* 12 kašika šećera
* 2 pudinga s ukusom čokolade
* 50 g čokolade za kuvanje
* 500 ml mleka
Za posipanje:
* 1 kašika šećera u prahu
Priprema:
1. Za pripremu kore penasto umutiti žumancima sa šećerom. Dodati ulje, brašno i prašak za pecivo, te mutiti dok se sastojci ne povežu. Četvrtasti kalup dimenzija 20 x 20 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru.
2. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 12 minuta dok kora ne porumeni.
3. Pečenu i prohlađenu koru poprečno preseći napola.
4. Za pripremu fila u šerpu sipati 400 ml mleka, dodati 4 kašike šećera i kuvati dok se šećer ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
5. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući 8 kašika šećera.
6. Šam od belanaca varjačom umešati u vruć puding.
7. Prvu polovinu kore vratiti u kalup i preko nje izliti fil. Poravnati ga špatulom i preklopiti drugom korom.
8. Nakon što se krempita ohladi i stegne, posuti je šećerom u prahu.