Čoko-kokos rolat
Sitni kolači
Čoko-kokos rolat
Priprema: 40 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 1/2 lista oblande
Za fil od čokolade:
* 5 kašika šećera
* 200 ml mleka
* 200 g mlevenog keksa
* 50 g čokolade za kuvanje
Za fil od kokosa:
* 3 kašike vode
* 3 kašike šećera
* 100 g putera
* 100 g mleka u prahu
* 50 g kokosa
Priprema:
1. Kuhinjsku krpu pokvasiti i dobro ocediti. Polovinu lista oblande uviti u vlažnu krpu, blago je pritisnuti i ostaviti da odstoji oko 5 minuta kako bi omekšala.
2. Za pripremu čokoladnog fila u šerpici na umerenoj temperaturi otopiti šećer da se karamelizuje. Sipati u njega vruće mleko i nadalje kuvati povremeno mešajući dok se karamel ne otopi. Dodati kockice čokolade, pa mešati dok se i one ne otope. Na kraju umešati mleveni keks.
3. Omekšanu oblandu ravnomerno premazati filom od čokolade.
4. Za pripremu fila od kokosa u šerpici sjediniti šećer i vodu, pa dodati puter i zagrevati povremeno mešajući dok se puter ne otopi. Izmaći s ringle, dodati mleko u prahu i kokos, te dobro izmešati žicom za mućenje.
5. Preko fila od čokolade, pomoću kašike na više mesta naneti fil od kokosa i polako ga razmazati. Filovanu oblandu pažljivo urolati i uviti u prozirnu foliju. Rolat ostaviti na hladnom da se stegne.
Savet: Oblandu ne treba previše omekšati da ne bi bila žilava. Dovoljno je da blago omekša pre filovanja, budući da će topli filovi pospešiti savijanje i oblikovanje kore.