Buhtle s vanilom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 45 min.
Sastojci:
Za testo:
* 150 ml mlakog mleka
* 6 suvog kvasca
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 3 kašike šećere
* 1 vanil-šećer
* 50 g putera
* malo soli
* rendana korica od limuna
* 350 g brašna
Za fil:
* 300 ml mleka
* 4 kašike šećera
* 1 puding s ukusom vanile
* 1 vanil-šećer
* 30 g putera
Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti suvi kvasac, kašičicu šećera i brašna, pa ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti brašno, so, rendanu koricu limuna, omekšali puter, preostali šećer, vanil-šećer i jaje. Sipati nadošli kvasac i rukom umesiti glatko testo. Prekriti ga krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
3. Za pripremu fila u šerpu sipati 300 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer pa kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajućući dok se ne zgusne. U vruć puding umešati puter.
4. Nadošlo testo podeliti na 8 kuglica. Svaku kuglicu istanjiti u sredinu naneti po kašičicu ohlađenog pudinga, pa krajeve testa slepiti i ponovo oblikovati kuglice.
5. Manju okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju poslagati punjene kuglice. Premazati ih umućenim jajetom i ostaviti 15 minuta da nadođu. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Pečene buhtle po želji posuti šećerom u prahu.