Brauni sa slatkim krompirom
za 6 osoba
posno jelo
priprema:
pečenje: 90 + 20 min.
Sastojci:
* 400 g slatkog krompira batata
* 1 banana
* 80 g kokosovog ulja
* 100 g heljdinog brašna
* 3 kašike kakaoa
* prstohvat soli
* 50 g belog ili smeđeg šećera
* 100 g čokolade za kuvanje
Za prelivanje:
* 40 g čokolade za kuvanje
Priprema:
1. Slatki krompr uviti u foliju i ispeći ga na rešetkama rerne ili u mikrotalasnoj pećnici da pulpa omekša. Ostaviti ga da se prohladi, a zatim oguliti i ispasirati.
2. Bananu oguliti i ispasirati, pa sjediniti s krompirom. Dodati otopljeno kokosovo ulje, heljdino brašno, kakao, prstohvat soli, šećer i otopljenu čokoladu. Dobro izmešati sastojke da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Manji kalup dimenzija 15 x 15 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za kolač. Poravnati je i peći u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta (kolač i nakon pečenja treba da ostane mekan, a tokom hlađenja će se steći). Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, a zatim ga iseći na kocke i poprskati otopljenom čokoladom.