bledske kremsnite
07.09.2022 Deserti

Bledske kremšnite

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 30 min.
hlađenje: 60 min.

Sastojci:
* 275 g lisnatog testa
* 4 jajeta
* 100 g šećera
* 150 g brašna
* 25 g gustina
* 1 vanil-šećer
* 1 l mleka
* 350 ml slatke pavlake
* šećer u prahu

Pripema:
1. Lisnato testo podeliti na dva dela i svaki deo posebno rastanjiti na papiru za pečenje. Prvi deo prebaciti zajedno s papirom na pleh za pečenje i izbockati ga viljuškom, pa peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Drugi deo kore pre pečenja iseći na kvadrate jednake veličine za poklopčiće, pa ispeći na isti način. Ispečene kore ostaviti da se potpuno ohlade.
2. Za pripremu fila umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno, gustin i malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati, pa kad provri sipati u njega smesu od žumanca uz neprestano mešanje. Kuvati nekoliko minuta dok se krem ne zgusne, pa skloniti sa ringle.
3. Belanca umutiti u čvrst šam i dodati u topao krem. Lagano promešati da bi se dobila ujednačena smesa, pa ostaviti da se ohladi.
4. Ispečenu koru staviti u pravougaoni kalup s pokretnim stranicamana čije dimenzije odgovaraju veličini kore. Preko kore rasporediti mlak fil i izravnati ga. Sačekati da se fil potpuno ohladi, pa naneti umućeni šlag od slatke pavlake.
5. Odozgo poređati kvadrate isečene kore i posuti šećerom u prahu. Staviti u frižider da se ohladi i stegne.

Svetlana Belić

Bakina peciva

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category