Beli rolat s jagodama
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 20 min.
pečenje: 15 min.
Sastojci:
Za koru:
* 6 belanaca
* 6 kašika šećera
* 4 kašike ulja
* 100 g brašna
* 1 prašak za pecivo
Za fil:
* 6 žumanaca
* 6 kašika šećera
* 125 g putera
* 100 g bele čokolade
* 125 g jagoda
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst šam, postepeno dodajući šećer.
2. Potom sipati ulje u tankom mlazu muteći mikserom sve vreme.
3. Na kraju dodati mešavinu brašna i praška za pecivo te polako promešati varjačom.
4. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje pa izliti u njega smesu za koru i ravnomerno rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni. Pečenu koru zajedno s papirom za pečenje uviti u vlažnu krpu.
Fil:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom pa kuvati na pari neprekidno mešajući dok se ne dobije gusta smesa.
2. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
3. U ohlađenu masu dodati omekšao puter i izmiksati.
Finalni postupak:
1. Koru razviti i odvojiti od papira za pečenje pa premazati pripremljenim filom.
2. Odgore posuti seckanim jagodama i urolati.
3. Rolat uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da se stegne.
Savet: Na isti način rolat možete praviti i od drugog mekog voća.