Baklava s bundevom
za 10 osoba
posno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 35 min.
Sastojci:
* 500 g kora za pitu
* 100 ml ulja
Za fil:
* 700 g bundeve
* 20 kašika šećera
* cimet po ukusu
Za sirup:
* 200 g šećera
* 400 ml vode
* malo soka od limuna
Priprema:
1. Bundevu očistiti i iseći na kockice, pa staviti u šerpu sa šećerom da se kuva dok pulpa ne omekša i suviša tečnost ne ispari. Dodati cimet po ukusu i ostaviti da se prohladi.
2. Izdvojit tri kore za pitu, prskati ih uljem i vodom, pa složiti jednu preko drugu. Uz ivicu gornje kore rasporediti fil od bundeve i urolati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još rolnica.
3. Rolnice poslagati u pravougaonu tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje, te ih iseći na manje komade.
4. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumene oko 35 minuta.
5. U međuvremenu prokuvati šećer i vodu da bi se dobio ređi sirup. Sipati u njega malo soka od limuna. Hladnim sirupom preliti vruću baklavu.