Bajadera od smokava
za 12 osoba
posno jelo
priprema: 30 min.
Sastojci:
* 200 g mekih suvih smokava
* 100 g pečenih mlevenih badema
* 40 g suvih kajsija
* 40 g brusnica
* 2 kašike meda
* 50 g mlevenog keksa
* 50 g margarina
* 50 ml soka od ceđene narandže
* rendana korica od 1/2 narandže
* 1/2 kašičice cimeta
* 50 g čokolade za kuvanje
Za glazuru:
* 80 g čokolade za kuvanje
* 3 kašike ulja
* 40 g seckanih badema
Priprema:
1. Suve smokve potopite u vruću vodu da ogreznu i ostaviti ih da odstoje 20 minuta. Ocediti ih od suvišne tečnosti i usitniti u blenderu.
2. Samlevene smokve sjediniti s brusnicama, seckanim kajsijama, cimetom, mlevenim bademima i keksom. Dodati otopljeni margarin, med, sok i rendanu koricu narandže, pa dobro izmešati.
3. Smesu podeliti na dva dela, pa u jedan deo umešati otopljenu čokoladu.
4. Četvrtasti kalup dimenzija 20×20 cm obložiti papirom za pečenje, utisnuti u njega svetlu smesu, a preko nje naneti tamnu smesu. 5. Čokoladu otopiti na pari s malo ulja i preliti preko gornjeg fila. Posuti seckanim bademima i ostaviti da se stegne.