Badem kocke
Deserti
Badem kocke
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za koru:
* 5 belanaca
* 5 kašika šećera
* 1 vanil-šećer
* 5 kašika mlevenih badema
* 1 prašak za pecivo
Za fil:
* 5 žumanaca
* 5 kašika šećera
* 80 g mlečne čokolade
* 150 g putera
* 200 ml slatke pavlake
Za glazuru:
* 100 ml slatke pavlake
* 100 g čokolade za kuvanje
* 50 g mlevenih lešnika
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer i vanil-šećer. Posebno sjediniti mlevene bademe i prašak za pecivo pa varjačom umešati u smesu.
2. Tepsiju dimenzije 20×30 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta.
3. Posebno pripremiti fil. U posudi za kuvanje na pari sjediniti žumanca i šećer i zagrevati neprekidno mešajući dok se ne dobije svetla i gusta smesa. Izmaći s pare pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Zatim ubaciti puter i nastaviti mešanje dok se i on ne rastopi.
4. Slatku pavlaku umutiti u šlag pa sjediniti s ohlađenim kremom i izmiksati.
5. Ohlađenu koru vratiti u tepsiju i preliti je pripremljenim filom. Poravnati i ostaviti na hladnom da se fil stegne.
6. Slatku pavlaku zagrejati do ključanja pa preliti preko čokolade i mešati dok se ne rastopi. Nakon što se glazura prohladi preliti je preko stegnutog fila i posuti mlevenim bademima.