Sačuvajte krompir od klijanja
Obezbedite osnovne uslove koji sprečavaju klijanje krompira tokom zimskog perioda, da biste mu produžili rok trajanja. Nakon što kupite krompir u džaku, prvo odvojte zdrave od trulih krtola, dobro ih potom osušite (ako su uprljane blatom, operite ih i ponovo osušite, ali nikako na suncu – pošto će tako doći do formiranja zelene korice i razvoja materije u krtoli koja nije pogodna za ljudsku ishranu). Poslažite ih u drvene ili plastične gajbice vodeći računa o tome da krupni komadi budu na dnu, pošto će oni duže ostati sveži, a sitniji na površini. Čuvajte ih u tamnoj i suvoj prostoriji, na temperaturi od 8 do 12°C. Tokom čuvanja krtole povremeno pregledajte, pa one proklijale i trule odbacite. U slučaju da krompir tokom dužeg mirovanja omekša, pre upotrebe ga ubacite u hladnu vodu na dva sata, nakon čega će on očvrsnuti i imati bolji ukus. Ukoliko kuvate stari krompir, dodajte malo šećera vodi.
Previous post
Makarone sa ćuretinom
Next post
Kruške s kremom od čokolade
more from category
Napravite sami čokoladne kapljice
Ne morate kupovati kapljice od čokolade, lako i jednostavno možete ih napraviti sami!
pročitaj još