Kupujete li lajt proizvode sa 0% masnoće?
Takozvani lajt proizvodi, poput jogurta, mleka ili majoneza s minimalnom količinom mlečne masti ili bez nje, sve češće se mogu videti na policama supermarketa, ali malo potrošača zna šta se zapravo u takvim namirnicama nalazi i kako se one proizvode. Iza flašice lajt jogurta stoji složeni industrijski proces u kojem se izdvajaju masnoće iz mlečnih masti i spuštaju na željeni procenat. Tako se dobija lajt varijanta mleka sa 1,6 odsto mlečne masti ili jogurt sa 0,05 odsto mlečne masti. Količina kalorija u ovim proizvodima bez sumnje je manja, međutim – kada se uklanja mast, uvećava se udeo drugih komponenata. Menja se odnos suve materije u mleku, tako da lajt proizvodi imaju više proteina ili ugljenih hidrata, veći sadržaj vode, a manje ulja. Kad se dodaju veće količine vode, da bi procenat masti bio manji, potrebno je ubaciti i dodatke, poput prirodnih guma, koji bi trebalo da masu održe stabilnom. Zbog uklanjanja mlečne masti, može da dođe i do gubitka korisnih sastojaka i vitamina. Masnoće su neophodne u ishrani i trebalo bi da čine između 20 i 30 odsto dnevnog unosa hrane, kako bi se obezbedio adekvatan metabolizam hormona i vitamina A, E i D, koji se jedino mogu rastvarati u mastima. Iz tog razloga, ovakvi proizvodi nikako se ne preporučuju deci.
Previous post
Prebranac s ribom
Next post
Pasta s dimljenim lososom
more from category
Napravite sami čokoladne kapljice
Ne morate kupovati kapljice od čokolade, lako i jednostavno možete ih napraviti sami!
pročitaj još