Harmonika pita s povrćem
Harmonika pita s povrćem
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 35 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 8 tanjih kora za pitu
* 1 srednja glavica crnog luka
* 200 g šampinjona
* 2 srednje šargarepe
* 2 manja bela krompira
* zeleni deo od jedne veze mladog luka
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šampinjone iseći na listove.
2. Šargarepu i krompir oguliti i izrendati nakrupno. Zeleni deo mladog luka iseći na kolutove.
3. U tiganju na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast, dodati šampinjone i pržiti ih dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Ubaciti rendanu šargarepu i krompir, te sve zajedno kratko propržiti. Izmaći s ringle, pa umešati peraja mladog luka i posoliti po ukusu.
5. Pravougaonu tepsiju srednje veličine nauljiti. Uzeti jednu koru, poprskati je uljem i rasporediti po njoj malo fila od povrća. Blago je naborati kao harmoniku i složiti u tepsiju. Na isti način nafilovati još pet kora, naborati ih i poređati u tepsiju jednu do druge.
6. Preostalim korama odozgo prekriti pitu, a krajeve uvući unutra u tepsiju. Gornju koru nauljiti.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica ne porumeni. Pečenu pitu prekriti suvom krpom i ostaviti da se ohladi, a zatim je iseći na kocke.