Marinirani bataci bez kostiju
Marinirani bataci
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 120 min.
pečenje: 45 min.
Sastojci:
* 4 srednja pileća bataka s karabatakom
* 200 ml gustog jogurta
* 1/4 kašičice karija
* malo sušenog bosiljka
* 1 kašika senfa
* 3 srednja čena belog luka
* 1 kg crvenog krompira
* mleveni biber
* 30 ml ulja + ulje za prženje
* so
Priprema:
1. Pileće batake s karabatakom pažljivo odvojiti od kostiju da bi se dobile šnicle. Zadebljanja na šniclama zaseći, prekriti prozirnom folijom i istanjiti tučkom za meso.
2. Za pripremu marinade, u činiji sjediniti gusti jogurt, pasirani beli luk, senf, kari, bosiljak i ulje. Posoliti i pobiberiti, pa dobro izmešati da se sastojci povežu.
3. Šnicle od bataka preliti marinadom i ostaviti da odstoje u frižideru najmanje 120 minuta (meso se može ostaviti u marinadi i da prenoći).
4. Pleh obložiti papirom za pečenje, nauljiti ga i poslagati u njega batake oceđene od marinade. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene. Bataci se mogu ispeći i u tiganju ili na roštilju.
5. Krompir oguliti i iseći na štapiće. Kratko blanširati u ključaloj slanoj vodi, a zatim ocediti od suvišne tečnosti i osušiti kuhinjskim ubrusom. Ispržiti na vrelom ulju da porumeni. Pomfrit poslužiti uz pečene batake.