Panakota s narandžom
Panakota s narandžom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 60 min.
Sastojci:
Za žele od narandže:
* 400 ml sveže isceđenog soka od narandže
* 8 g želatina u prahu
* 2 kašike šećera
Za beli krem:
* 200 ml slatke pavlake
* 200 ml mleka
* 6 g želatina u prahu
* 2 kašike šećera
Za dekoraciju:
* kolutovi narandže
Priprema:
1. Sok od narandže procediti, dodati u njega šećer i kratko zagrejati na umerenoj temperaturi dok se šećer ne rastopi, vodeći računa da sok ne proključa. Želatin preliti sa tri kašike hladne vode i promešati, pa ostaviti da nabubri. Dodati ga u vruć sok od narandže i mešati dok se ne otopi.
2. Kalup od silikona isprati hladnom vodom i razliti u njega pripremljeni sok od narandže. Staviti u frižider da se ohladi i stegne.
3. Za pripremu belog krema, želatin preliti sa četiri kašike vode, promešati i ostaviti da nabubri. Mleko sjediniti sa šećerom i zagrevati do ključanja. Izmaći ga s ringle, pa dodati u njega želatin i mešati dok se ne otopi. Na kraju umešati slatku pavlaku i ostaviti da se prohadi.
4. Preko stegnutog želea u kalupu razliti beli krem, pa sačekati da se i on ohladi i stegne.
5. Nakon što se kolač stegne, izvaditi ga iz kalupa, ukrasiti kolutovima narandže i poslužiti.