Čokoladna rum torta
Čokoladna rum torta
za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 50-60 min.
Sastojci:
Za biskvit:
* 7 jaja
* prstohvat soli
* 1 vanil-šećer
* 150 g šećera
* 150 g čokolade za kuvanje
* 150 g mlevenih pečenih lešnika
* 25 g oštrog brašna
* 6 g praška za pecivo
Za fil:
* 4 jajeta
* 150 g šećera
* 150 g čokolade za kuvanje
* 250 g putera
* 3 kašike ruma
Za dekoraciju:
* 2 šlag krema od čokolade
* 200 ml hladnog mleka
Priprema
1. Za pripremu kore, belanca umutiti s prstovatom soli u čavrst šam. Postepeno dodavati šećer muteći sve vreme mikserom. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i otopljenu prohlađenu čokoladu neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti mlevene lešnike, brašno i prašak za pecivo, pa varjačom umešati u smesu.
3. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 160°C oko 50 minuta. Bocnuti čačkalicom i proveriti da li je kora pečena, te je po potrebi dopeći.
4. Pečenu i ohlađenu koru poprečno preseći napola.
5. Za pripremu fila, jaja i šećer umutiti i skuvati na pari. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Umešati rum i ostaviti da se smesa ohladi. Puter penasto umutiti, sjediniti s ohlađenom smesom i izmiksati.
6. Prvu koru vratiti u kalup, premazati je polovinom fila i prekriti drugom korom. Ostaviti u frižideru da se stegne.
7. Šlag krem umutiti s hladnim mlekom. Nakon što se torta stegne izvaditi je iz kalupa i premazati šlagom od čokolade. Ukrasiti po želji.