Jabuke punjene kesten pireom
Slatkiši s jabukama
Jabuke punjene kesten pireom
Priprema: 40 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 6 manjih jabuka
* 125 g zaslađenog kesten pirea
* 50 g maskarpone sira
* 125 ml slatke pavlake
* 1 puna kašika šećera u prahu
Za sirup:
* 1 l vode
* 4 kašike šećera
* sok od jednog limuna
Za preliv:
* 30 g čokolade
Priprema:
1. Jabuke oguliti i izdubiti, vodeći računa da zidovi jabuke ostanu debljine 5 mm.
2. U šerpu sipati vodu, dodati šećer i sok od limuna, pa prokuvati. Ubaciti jabuke i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi desetak minuta. Rešetkastom kašikom jabuke ocediti, a zatim ih ostaviti da se ohlade.
3. Za pripremu fila, u činiji sjediniti kesten pire i šećer u prahu, te izmešati. Dodati maskarpone sir i nastaviti mešanje dok se sastojci ne povežu. Slatku pavlaku umutiti u šlag, dodati je u smesu od kestena i promešati.
4. Fil sipati u poslastičarski džak sa zvezdastim nastavkom i njime ispuniti jabuke.
5. Otopljenom čokoladom odozgo poprskati jabuke.
Savet: Povedite računa da jabuke ne prekuvate, one moraju ostati tvrđe nakon kuvanja da bi se mogle napuniti. Kesten pire možete kupiti gotov, ili ga sami pripremiti. Ako se odlučite da kuvate kestenje, nakon guljenja i pasiranja u pire dodajte malo šećera u prahu i ruma.