Kajzerice s bundevom
Kajzerice s bundevom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 20 + 30 min.
Sastojci:
* 400 g mekog brašna
* oko 400 g očišćene bundeve
* 1 kašičica soli
* 20 g svežeg kvasca
* 50 ml ulja
* 150 ml vode
* 1 jaje za premazivanje
* semenke bundeve za posipanje
Priprema:
1. Bundevu iseći na kockice. Pleh obložiti papirom za pečenje i rasporediti po njemu bundevu. Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta dok pulpa ne omekša. Prohlađenu bundevu ispasirati viljuškom ili usitniti u blenderu da bi se dobila šolja od 200 ml pirea.
2. Izmrvljeni kvasac razmutiti u polovini tople vode s kašičicom šećera i brašna, pa sačekati da nadođe.
3. U vanglici pomešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, pasiranu bundevu, ulje i preostalu mlaku vodu. Rukom zamesiti glatko testo. Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da odmara oko 20 minuta.
4. Nadošlo testo podeliti na 6 delova i oblikovati loptice. Prebaciti ih u pleh za pečenje i ostaviti da nadođu dok se rerna ne zagreje na 200°C.
5. Pre pečenja, pecivo premazati umućenim jajetom, zaseći nožem i posuti semenkama bundeve. Peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta dok ne porumeni.