Keksići s bundevom
Keksići s bundevom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 15 min.
Sastojci:
* 350 g brašna
* 1 ravna kašičica praška za pecivo
* 1/2 kašičice sode bikarbone
* 1 kašičica cimeta
* prstohvat soli
* 100 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 125 g putera
* 1/2 šolje pasirane bundeve
* 1 jaje
Priprema:
1. Pomešati suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, so, sodu bikarbonu i cimet.
2. U drugoj posudi penasto umutiti šećer i vanil-šećer s puterom, a potom dodati jaje i pasiranu bundevu. Sve sjediniti s prethodno izmešanim suvim sastojcima i zamesiti testo.
3. Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti na pola sata u frižideru.
4. Testo rastanjiti preko masnog papira i modlicom izvaditi veće krugove. Oštrim nožem na svakom krugu iseći proreze za oči i usta. Ako se testo još uvek lepi, izvađene krugove nakratko staviti u zamrzivač pa tek onda pristupiti dekorisanju. Tupom stranom noža napraviti ukrasne zareze koji će imitirati bundevu.
5. Keksiće poređati na pleh preko papira za pečenje i peći 15-ak minuta na 180°C. Keksići su gotovi kada blago zarumene na ivicama.
6. Kada se malo prohlade izvaditi ih iz pleha i ukrasiti rastopljenom čokoladom.