Kroasani s jogurtom
Kroasani s jogurtom
Priprema: 40 min.
Mirovanje: 180 min.
Pečenje: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 400 – 450 g mekog brašna
* 150 ml mleka
* 200 ml jogurta
* 25 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 1 ravna kašičica soli
* 125 g putera
* susam za posipanje
Za punjenje:
* 200 g mladog sira
Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna sa solju i promešati. Dodati jaje, jogurt i nadošli kvasac, pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Od nadošlog testa oblikovati osam jufkica i ostaviti ih da miruju desetak minuta. Puter penasto umutiti.
4. Jednu po jednu jufku istanjiti oklagijom na prečnik 20 cm, premazati omekšanim puterom i slagati jednu preko druge, poslednju jufku ne premazivati.
5. Gomilicu istanjiti u okruglu koru i unakrsno je iseći na 24 trougla. Na širi deo svakog trougla naneti štapić mladog sira i urolati.
6. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega kroasane. Prekriti ih vlažnom krpom, preko nje naneti suvu krpu i ostaviti da miruju oko 120 minuta dok ne nadođu.
7. Nadošle kroasane premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.