Torta s višnjama
Nepečeni slatkiši
Torta s višnjama
Priprema: 40 min.
Mirovanje: 4 sata
Mrsno jelo
Sastojci:
* 400 g piškota
* 700 g očišćenih višanja
* 300 ml soka od višanja
* 8 kašika šećera
* 400 ml slatke pavlake
* 400 g kisele pavlake
* 150 g šećera u prahu
* 100 g čokolade
* 10 g želatin u prahu
Za dekoraciju:
* 200 ml slatke pavlake
Priprema:
1. U šerpi sjediniti 500 g višanja sa šećerom, te kuvati na umerenoj temperaturi dok se šećer ne otopi. Višnje ocediti od soka, a sok sjediniti sa sokom od višanja.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag postepeno dodajući šećer u prahu. Ubaciti kiselu pavlaku i polako promešati. Od dobijene smese izdvojiti 1/2 pa dodati u nju ohlađene višnje i otopljenu čokoladu.
3. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti streč folijom i po dnu rasporediti polovinu piškota prethodno natopljenih sokom od višanja. Premazati 1/2 čokoladnog fila. Preko čokoladnog fila naneti 1/2 belog fila i poravnati ga. Piškote natopiti sokom od višanja i rasporediti ih preko fila. Postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti piškotama.
4. Za pripremu preliva sjediniti preostale višnje sa sokom od višanja da bude ukupno 350 ml smese, pa prokuvati. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri. Dodati ga u toplu smesu i mešati dok se ne otopi.
6. Smesu od višanja prohladiti, a zatim je preliti preko piškota. Tortu ostaviti na hladnom da se stegne. Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa, pa bočne stranice premazati šlagom od slatke pavlake.