Pileća vekna
Priprema: 35 min.
Pečenje: 80 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 1 kg pilećeg belog mesa
* 1 srednja glavica crnog luka
* 3 čena belog luka
* 100 g mesnate slanine
* 100 g ovsenih pahuljica
* 2 jajeta
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* 4 kašike prezli
* 2 kašike seckanog peršuna
* mleveni biber
* 1 kg krompira
* ulje
* so
Za sos:
* 1 glavica crnog luka
* 250 g šampinjona
* 2 kašike brašna
* 1 kašika senfa
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 350 ml pileće supe
* ulje
* so
Priprema:
1. Pileće belo meso samleti u blenderu, crni luk i mesnatu slaninu iseći na kockice, bel luk ispasirati. Ovsene pahuljice preliti ključalom vodom i ostaviti da nabubre, a zatim ih ocediti od suvišne tečnosti.
2. U vanglici sjediniti mlevenu piletinu, crni i beli luk, natopljene ovsene pahuljice, jaja, slaninu, mlevenu papriku, prezle i peršun. Posoliti i pobiberiti po ukusu, te dobro izmešati.
3. Od pripremljene smese nauljenim dlanovima na papiru za pečenje oblikovati veknu. Krompir oguliti i iseći na kocke, začiniti ga i nauljiti, pa rasporediti oko vekne od mesa.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok vekna ne porumeni. Prekriti folijom i nastaviti pečenje dok i sredina ne bude pečena.
5. Za pripremu sosa u tiganju na malo ulja propržiti seckani crni luk. Dodati šampinjone isečene na listove i pržiti ih dok suvišna tečnost ne uvri. Posuti brašnom i promešati, pa sipati supu i pavlaku za kuvanje, te nadalje zagrevati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Sos preliti preko pečene vekne.