Rozen štanglice s makom
Priprema: 45 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 1 pakovanje rozen korica
Za fil:
* 400 ml mleka
* 300 g šećera
* 2 vanil-šećera
* 300 g mlevenog maka
* 100 g mlevenog keksa
* 250 g putera
Za glazuru:
* 100 g čokolade za kuvanje
* 100 ml slatke pavlake
Priprema:
1. U šerpici sjediniti mleko, šećer i vanil-šećer, pa zagrevati do ključanja povremeno mešajući kako bi se šećer otopio.
2. U ključalo mleko dodati mleveni mak, smanjiti temperaturu i nadalje kuvati dva minuta neprekidno mešajući. Šerpu izmaći s ringle, pa dodati u smesu kockice putera i mešati dok se ne rastope. Na kraju dodati mleveni keks.
3. Fil ostaviti da se prohladi. Prvu koru postaviti na tacnu i premazati je sa sedam kašika fila, prekriti drugom korom, pa postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal. Filovanje završiti korom, ali gornju koru ne premazivati, prekriti je prozirnom folijom i pritisnuti odozgo težim predmetom, pa ostaviti na hladnom da se kolač stegne.
4. Za pripremu glazure, slatku pavlaku zagrejati do ključanja, preliti je preko izlomljene čokolade i mešati dok se ne rastopi. Nakon što se kolač ohladi, preliti ga glazurom i sačekati da se stegne.
5. Gotov kolač iseći na štanglice željene veličine.