Rižoto sa spanaćem
Rižoto sa spanaćem
Priprema: 40 min.
Pečenje: 15 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 1 glavica crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 250 g šampinjona
* 300 g mladog spanaća
* 150 g integralnog pirinča
* 80 g dimljene pečenice
* 3 jajeta
* 100 g kačkavalja
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i izrendati nakrupno. Spanać kratko blanširati u slanoj vodi, a zatim ga ocediti od suvišne tečnosti.
2. Šampinjone iseći na deblje listove, pečenicu na trake, a kačkavalj izrendati nakrupno.
3. Integralni pirinač obariti da omekša, a zatim ga ocediti od suvišne tečnosti.
4. U dubljem tiganju na malo ulja propržiti crni luk, dodati šargarepu i šampinjone, te nadalje dinstati povremeno mešajući dok povrće ne omekša.
5. Ubaciti blanširani spanać i propržiti. Na kraju umešati obareni pirinač i začiniti po ukusu.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i rasporediti u nju rižoto. Odozgo posuti seckanom pečenicom, napraviti tri udubljenja, te razbiti u svako po jedno jaje.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok jaja ne budu gotova. Pred kraj pečenja, jaja posuti rendanim kačkavaljem i vratiti u rernu da se sir otopi.