Punjene tikvice s pecurkama
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 45 min.
Sastojci:
* 6 mladih tikvica
* 400 g pilećeg belog mesa
* 1 veća glavica crnog luka
* 300 g šampinjona
* 1 kašika seckane mirođije
* 200 g kačkavalja
* mleveni biber
* so
Za bešamel sos:
* 50 g putera
* 2 kašike brašna
* 350 ml mleka
* so
Priprema:
1. Mlade tikvice oprati, pa zajedno s korom uzdužno preseći napola. Pulpu tikvica izdubiti i iseći je na manje komade.
2. Izdubljene čamčiće poslagati u pleh obložen papirom za pečenje, a unutrašnjost premazati uljem. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
3. Crni luk očistiti i iseći na kockice, piletinu takođe iseći na kockice, a šampinjone na listove.
4. U dubljem tiganju na malo ulja propržiti crni luk, dodati piletinu i kratko propržiti. Ubaciti seckanu pulpu tikvica i šampinjone, pa nadalje dinstati dok tečnost koju povrće pusti potpuno ne uvri.
5. Za pripremu bešamela u šerpici rastopiti puter, dodati brašno i katko propržiti. Postepeno sipati mlako mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
6. U dinstani fil od mesa dodati malo bešamel sosa, koliko je potrebno da se sastojci povežu. Umešati mirođiju, posoliti i pobiberiti po ukusu.
7. Polupečene čamčiće od tikvica napuniti pripremljenim filom i vratiti u rernu da se dopeku. Pred kraj pečenja jelo posuti rendanim sirom i nastaviti pečenje dok se sir ne otopi.