Tart s nadevom od šunke i sira
mrsno jelo
za 5 osoba
priprema: 30 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 30 min.
Sastojci:
Za koru:
* 200 g brašna
* 50 g mlevenih badema
* 2 kašike rendanog parmezana
* 125 g putera
* 1 ravna kašičica soli
* 1 jaje
* 1 kašika kisele pavlake
Za fil:
* 150 g praške šunke
* 250 g krem sira
* 1 kašika kisele pavlake
* začinsko bilje po želji
* biber
* so
Za dekoraciju:
* 150 g tanko isečene šunke
Priprema:
1. Za pripremu testa pomešati brašno, mlevene bademe, rendani parmezan i malo soli. Dodati kockice hladnog putera, te sastojke utrljati dlanovima da bi se dobila mrvičasta masa. Umešati jaje i kašiku kisele pavlake, pa umesiti glatko testo. Zamotati ga u foliju i ostaviti da odstoji pola sata u frižideru.
2. Ohlađeno testo istanjiti preko papira za pečenje i prebaciti ga u kalup za tart. Iseći višak testa, a dno kore izbockati viljuškom. Staviti kalup u frižider da se testo još malo stegne.
3. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Izvaditi tart iz rerne i sačekati da se kora potpuno ohladi.
4. Za pripremu fila šunku samleti i izmešati s krem sirom. Dodati kašiku kisele pavlake, posoliti i pobiberiti po ukusu. Po želji dodati seckano začinko bilje. Smesu prebaciti u dresir džak sa širim zvezdastim nastavkom, pa istisnuti pufnice preko ohlađene kore.
5. Od tanko isečenih šnita šunke oblikovati ružice i postaviti ih na sredinu tarta. Tart ostaviti na hladnom do posluženja.
Savet: Pripremljeni tart poslužite u narednih nekoliko sati, da testo usled mirovanja ne bi omkešalo.