posni kolac s kajsijama
12.06.2023 Deserti

Posni kolač s kajsijama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 15 osoba
posno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 4 x 8 min.

Sastojci:
Za korice:
* 550 g brašna
* 1 ravna kašičica praška za pecivo
* 1 ravna kašičica sode bikarbone
* 3 kašike šećera
* 200 ml mineralne vode
* 200 ml ulja
Za fil:
* 200 ml vode
* 150 g šećera
* 125 g margarina
* 350 g suvih kajsija
* 150 g mlevenih lešnika
* 150 g mlevenog keksa
* 3 kašike džema od kajsije
Za posipanje:
* 70 g seckanih lešnika

Priprema:
1. Za pripremu testa u vanglici sjediniti mlaku mineralnu vodu, ulje i šećer, pa dobro izmešati da se šećer rastopi. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa postepeno dodavati mešavini tečnih sastojaka i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo.
2. Umešeno testo podeliti na četiri dela. Od svakog dela, preko papira za pečenje, oblikovati po jednu pravougaonu koru. Kore peći na izvrnutom plehu u zagrejanoj rerni na 180°C dok blago ne porumene.
3. Za pripremu fila u šerpici sjediniti šećer i vodu, pa kuvati nakon što proključa još dva minuta. Dodati margarin isečen na kockice i mešati dok se ne otopi. Zatim ubaciti samlevene suve kajsije, lešnike, keks i pekmez od kajsija, te dobro izmešati.
4. Prohlađene kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu preko druge. Odozgo posuti seckanim lešnicima. Kolač ostaviti da se stegne, pa ga iseći na štanglice.

Ženja Aćimović

Bakini slatkiši

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category