keks torta s visnjama
21.05.2023 Deserti

Keks torta s višnjama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 15 osoba
mrsno jelo
priprema: 90 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
Za tri kore:
* 12 belanca
* 12 kašika šećera
* 150 g mlevenih lešnika
* 3 kašike brašna
Za fil od vanile:
* 12 žumanaca
* 12 kašika šećera
* 800 ml mleka
* 2 pudinga s ukusom vanile
* 250 g putera
* 150 g mlevenog keksa
Za fil od keksa:
* 200 ml slatke pavlake
* 200 g kisele pavlake
* 150 g mlevenog keksa
* 5 kašika šećera u prahu
* 200 g višanja bez koštica
Za dekoraciju:
* 400 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Posebno sjediniti mlevene lešnike i brašno, pa varjačom umešati u smesu.
2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Poravnati je špatulom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Pečenu i ohlađenu koru preseći na tri dela.
3. Za pripremu fila od vanile u šerpu sipati 500 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti žumanca i puding, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni fil dodati omekšani puter i izmiksati. Na kraju dodati i mleveni keks, te sve zajedno umutiti mikserom.
5. Za pripremu fila od keksa, umutiti slatku pavlaku u šlag postepeno dodajući šećer u prahu. Dodati kiselu pavlaku i mleveni keks, pa izmiksati. 6. Prvu koru premazati polovinom fila od keksa i preko njega rasporediti polovinu oceđenih višanja. Naneti trećinu fila od vanile i prekriti drugom korom. Postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti trećom korom. Celu tortu premazati ostatkom fila od vanile.
7. Tortu premazati šlagom od slatke pavlake i ukrasiti po želji.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category