penasta torta
20.05.2023 Deserti

Penasta torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
Za koru:
* 5 belanaca
* 5 kašika šećera
* 5 kašika brašna
* 1 kašičica praška za pecivo
* 200 ml mleka
Za fil:
* 5 žumanaca
* 150 g šećera + 4 kašike
* 250 g putera
* 1 puding s ukusom vanile
* 500 ml vode
* 1 puding s ukusom čokolade
* 50 g čokolade
Za dekoraciju:
* 2 šlag krema
* 200 ml mleka

Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Posebno sjediniti brašno s praškom za pecivo i varjačom umešati u šam.
2. Četvrtasti kalup obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta.
3. Toplu koru preliti hladnim mlekom i ostaviti da se prohladi.
4. Za pripremu fila žumanca umutiti sa 150 g šećera i omekšanim puterom. Dobijenu smesu podeliti na dva dela.
5. Posebno skuvati puding od vanile. U šerpu sipati 200 ml vode, dodati 2 kašike šećera i kuvati dok ne proključa. Puding od vanile umutiti sa 50 ml vode pa sipati u ključalu vodu sa šećerom i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Na isti način skuvati i puding od čokolade, te u njega dok je još topao dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
6. U prohlađeni puding od vanile umešati polovinu smese s puterom, a u puding od čokolade drugu polovinu smese. Obe mase umutiti mikserom.
7. Koru od belanaca premazati filom od čokolade, a preko njega naneti fil od vanile.
8. Šlag krem umutiti s hladnim mlekom i premazati preko torte.

Svetlana Belić

Bakina kujna

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category