savijaca s makom i visnjama
09.05.2023 Deserti

Savijača s makom i višnjama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 40 min.
pečenje: 25 min.

Sastojci:
Za testo:
* 800 g brašna
* 40 g svežeg kvasca
* 1 ravna kašičica soli
* 2 kašike šećera
* 400 ml mleka
* 2 kašike kisele pavlake
* 2 kašike masti
* 1 jaje
Za fil:
* 250 g mlevenog maka
* malo rendane korice limuna
* 2 vanil-šećera
* 1 šolja oceđenih višanja bez koštica
Za premazivanje:
* 3 kašike masti
* 200 g kisele pavlake

Priprema:
1. U 200 ml mlakog mleka razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna, preostali šećer i malo soli, dodati nadošli kvasac, jaje, kiselu pavlaku i mast, pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Testo podeliti na tri dela i oblikovati loptice. Premazati ih mašću i ostaviti da odmaraju oko 40 minuta.
3. Za pripremu fila izmešati mleveni mak s vanil-šećerom, dodati rendanu koricu limuna i oceđene višnje.
4. Prvu jufku prebaciti na platneni stolnjak posut brašnom i istanjiti je oklagijom u pravougaonu koru, a zatim je dodatno razvući prstima. Poprskati je s malo otopljene masti i rasporediti u gomilicama malo pavlake. Posuti trećinom fila od maka i rasporediti malo višanja. Pomoću stoljnjaka dve paralelne strane testa urolati prema sredini da se spoje. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još dva rolata.
5. Rolate prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih otopljenom mašću i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
6. Prohlađene savijače iseći na komade i posuti šećerom u prahu.

Svetlana Belić

Bakina kujna

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category