Rolat sa sirom i breskvama
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 25 min.
mirovanje: 60 min.
Sastojci:
Za koru:
* 7 jaja
* 7 kašika šećera
* 7 kašika brašna
* 2 kašike ulja
* malo praška ze pecivo
* rendana korica od limuna
Za fil:
* 400 g neslanog krem sira
* 100 g šećera u prahu
* 100 ml slatke pavlake
* 1 vanil-šećer
* 200 g bresaka iz kompota
Za dekoraciju:
* 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
2. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.
3. Na kraju umešati rendanu koricu limuna i prosejanu mešavinu brašna i praška za pecivo.
4. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Poravnati je špahtlom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Pečenu koru zajedno s papirom u urolati i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. Krem sir izmešati sa šećerom i vanil-šećerom. Slatku pavlaku umutiti u šlag, pa lagano sjediniti sa sirom.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru razviti i odvojiti od papira, pa premazati kremom od sira i posuti seckanim breskvama iz kompota. Koru smotati u rolat.
2. Rolat premazati umućenim šlagom od slatke pavlake i ostaviti na hladnom da se stegne.