Čokoladne kokos kocke
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 15 min.
Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 5 kašika šećera
* 1 kašika ulja
* 2 kašike mleka
* 5 kašika brašna
* 2 kašike kakaoa
* pola praška za pecivo
Za fil:
* 1 l mleka
* 2 jajeta
* 1 puding s ukusom vanile
* 5 kašika brašna
* 150 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 150 g putera
* 100 g čokolade za kuvanje
* 50 g kokosa
Za dekoraciju:
300 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje i mleko u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Posebno sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo, pa varjačom umešati u smesu.
2. Četvrtasti kalup dimanzija 20×20 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Pečenu koru ohladiti i poprečno preseći napola.
3. Za pripremu fila u šerpu sipati 700 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti jaja, puding i brašno, pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
4. U vruć krem dodati kockice putera i mešati dok se ne otope. Krem podeliti nadva dela, pa u jedan deo dodati kockice čokolade i mešati dok se ne rastope, a u drugi umešati kokos.
5. Prvu koru vratiti u kalup, premazati je čokoladnim filom, preklopiti drugom korom i naneti fil od vanile. Kolač ostaviti da se ohladi i stegne a zatim ga ukrasiti šlagom od slatke pavlake.