Posolite jelo u pravo vreme
Činjenica je da so ne poboljšava samo ukus jela, ona utiče i na dužinu termičke obrade, te nije sve jedno kada ćete je upotrebiti.
Tako, na primer, ako posolite vodu pre nego što počnete da kuvate pasulj, na taj način drastično usporavate vreme termičke obrade pa pasulj na kraju može biti tvrd. Iz tog razloga, vodu u kojoj se kuva treba da posolite tek kada zrna postanu sasvim meka. Ukoliko, pak, barite testeninu postupite potpuno suprotno. Testenina je čist skrob, koji upija određeni deo vode da bi omekšala. Kada upija slanu vodu, ona dobija i ukus. Idealna mera je da na 100 g testenine upotrebite 1 l vode, u kojoj ste prethodno razmutili 10 g morske soli.
SAZNAJTE I… Kako da konzervirate lišće celera
Ne brinite se, većina soli ostaće u vodi koju ćete ocediti. Pirinač takođe treba da posolite pre kuvanja, da bi mogao da upije ukuse. Jedina razlika je u količini soli (za pirinač vam je potrebno mnogo manje ovog začina). U slučaju da ste zaboravili da posolite na vreme, imajte na umu da je pirinač posle kuvanja lepljiv pa rizikujete da se so ne rasporedi ravnomerno.
Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!
Previous post
Posni bolonjez
Next post
Pasta s piletinom i paprikom
more from category
Napravite sami čokoladne kapljice
Ne morate kupovati kapljice od čokolade, lako i jednostavno možete ih napraviti sami!
pročitaj još