Venac s bundevom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 20 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
Za testo:
* 500 g brašna
* 25 g svežeg kvasca
* 1/2 kašičice soli
* 2 kašike šećera
* 1/2 šolje (od 2dl) pasirane bundeve
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 60 g otopljenog putera
* oko 200 ml mleka
* rendana kora limuna
Za nadev:
* 1,5 šolja kuvane pasirane bundeve
* 100 g šećera
* 1 kašičica cimeta
Priprema:
1. Bundevu iseći na kockice pa je peći na 200°C oko pola sata. Sačekati da se prohladi, a zatim je prebaciti u blender i izmiksati u fini pire.
2. Razmutiti kvasac u malo toplog mleka s kašičicom šećera i brašna. Ostaviti ga na toplom da nadođe.
3. Izmešati brašno, so i šećer, dodati nadošli kvasac, pasiranu bundevu, jaje, malo narendane limunove kore, rastopljeni puter i uz postepeno dodavanje mleka zamesiti meko testo. Pokriti ga i ostaviti da odmara oko pola sata.
4. Testo razviti u pravougaonu koru i premazati je filom od pasirane bundeve, šećera i cimeta. Krajeve preklopiti prema unutra, pa sve zaviti u rolat i prebaciti u podmazan kalup. Spojiti krajeve i venac premazati umućenim jajetom.
5. Ostaviti da testo još malo raste dok se rerna zagreje, a zatim ga peći na 180°C oko 40 minuta. Ako je potrebno, na pola pečenja, staviti preko testa papir i nastaviti pečenje dok se fino ne zarumeni.
Savet: Deo testa odvojiti pa od njega oblikovati listiće i poređati ih preko venca.