pita s makom i visnjama
01.02.2023 Deserti

Pita s makom i višnjama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 35 min.

Sastojci:
* 16 tankih kora za pitu
* 3 jajeta
* 180 g šećera
* 200 ml ulja
* 150 ml jogurta
* 180 g griza
* 1 prašak za pecivo
Za fil:
* 300 g mlevenog maka
* 150 g šećera
* 100 ml mleka
* 250 g očišćenih višanja
Za preliv:
* 500 ml vode
* 300 g šećera

Priprema:
1. Za pripremu preliva umutiti jaja sa šećerom, pa postepeno sipati ulje i jogurt neprekidno muteći mikserom. Na kraju umešati griz pomešan s praškom za pecivo.
2. Za pripremu fila, mak sjediniti sa šećerom, pa preliti vrelim mlekom i dobro izmešati.
3. Izdvojiti četiri kore za pitu, premazati ih s nekoliko kašika preliva i naslagati jednu preko druge. Preko poslednje, četvrte kore, naneti četvrtinu fila od maka i višanja, te sve zajedno urolati. Na isti način od preostalog materijala napraviti još tri rolata.
4. Rolate postaviti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ih ostatkom preliva i peći u zagrejanoj rernina 200°C oko 30 minuta.
5. Posebno prokuvati šećer i vodu da bi se dobio ređi sirup. Ohlađen sirup preliti preko vrućih rolata i sačekati da testo upije tečnost. Nakon što se ohlade iseći ih na parčad.

 

Svetlana Belić

Bakini slatkiši

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category