Lenja pita s bundevom
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 70 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
Za testo:
* 350 g brašna
* 1 prašak za pecivo
* 180 g putera
* 2 jajeta
* 150 g šećera
Za fil:
* 750 g očišćene bundeve
* 180 g šećer
* 1 kašika cimeta
* 60 g šećera u prahu
Priprema:
1. Za pripremu testa u vanglici sjediniti brašno s praškom za pecivo i šećerom. Puter umutiti s jajima, pa dodati mešavinu suvih sastojaka i umesiti glatko testo (ako su jaja sitnija, dodati malo mleka).
2. Umešeno testo podeliti na dva dela, a potom svaki deo istanjiti oklagijom u pravougaonik veličini tepsije u kojoj će se pita peći.
3. Tepsiju nauljiti, posuti brašnom i preneti u nju koru od testa. Preko kore rasporediti rendanu bundevu, posuti je šećerom i cimetom, pa preklopiti drugim delom testa. Odgore izbockati viljuškom.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 40 minuta dok korica blago ne porumeni.
5. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, pa ga iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.