Bombice s trešnjama
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenja: 20 min.
mirovanje: 30 min.
Sastojci:
Za biskvitnu koru:
* 3 jajeta
* 3 kašike šećera
* 60 g pečenih mlevenih lešnika
* 1 kašika brašna
* 1 kašika kakaoa
* 1 kašika ulja
Za sirup:
* 150 ml vode
* 2 kašike šećera
Ostali sastojci:
* 2 kašike pekmeza od kajsija
* 2 kašike ruma
* kandirane trešnje
Za dekoraciju:
* 100 g čokolade
* 3 kašike ulja
* čokoladne mrvice
Priprema:
1. Umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Na kraju umešati pečene mlevene lešnike, prosejano brašno i kakao. Smesu sipati u manji pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
2. Pečenu koru ohladiti i izmrviti na manje komade. Šećer i vodu prokuvati da bi se dobio ređi sirup. Sirup postepeno dodavati, prema potrebi, u smesu od biskvita i mesiti dok se ne dobije gušće testo. Na kraju umešati pekmez od kajsija i malo ruma, pa sjedniti u homogenu masu.
3. Od pripremljene smese oblikovati manje bombice, a u sredinu svake utisnuti po jednu kandiranu trešnju. Bombice uvaljati u čokoladne mrvice ili ih preliti glazurom od čokolade.