Beze torta s ribizlama
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 60 min.
mirovanje: 30 min.
Sastojci:
Za koru:
* 250 g brašna
* 175 g putera
* 75 g šećera
* 1 žumance
* prstohvat soli
Za fil:
* 500 g ribizli
* 7 belanaca
* 210 g šećera
* 1 kašika gustina
* 2 kašike mlevenih badema
Za dekoraciju:
* grančice ribizle
Priprema:
1. Za pripremu kore izmešati brašno, šećer i malo soli. Dodati kockice hladnog putera i žumance, pa sastojke utrljati prstima da bi se dobila mrvičasta smesa. Dodati kašiku vode i umesiti testo. Zamotati ga u foliju i ostaviti u frižideru da odstoji pola sata.
2. Podmazati puterom okrugli kalup prečnika 24 cm. Uključiti rernu da se greje na 160°C.
3. Testo istanjiti na radnoj površini posutoj brašnom i prebaciti ga u kalup. Formirati malu ivicu, a dno izbockati viljuškom na nekoliko mesta. Koru peći oko 20 minuta.
4. Za pripremu fila, umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Smesu podeliti na dva dela, pa u jedan deo umešati ribizle koje su prethodno posute s malo gustina.
5. Izvaditi koru iz rerne i posuti je mlevenim bademima. Preko njih rasporediti fil s rizbizlama i vratiti u rernu. Peći oko 20 minuta.
6. Zatim tart izvaditi iz rerne, pa premazati tankim slojem preostalog šama od belanaca. Poravnati, a na vrhu napraviti puslice od šama pomoću šprica. Vratiti u rernu na dalje pečenje oko 30 minuta dok šam ne porumeni. Pečenu tortu ohladiti i dekorisati grančicama ribizli.