Salata s prosom i sardinama
za 5 osoba
posno jelo
priprema: 50 min.
Sastojci:
* 200 g prosa
* 1 mlada tikvica
* 1 crvena paprika roga
* 200 g šampinjona
* 1 ajzberg zelena salata
* 3 struka mladog luka
* 1/2 salatnog krastavaca
* 2 konzerve sardina
* malo ulja
Za preliv:
* sok od 1 limuna
* 30 ml maslinovog ulja
* mleveni biber
* so
Priprema:
1. Proso obariti vodeći računa da se ne prekuva. Isprati ga pod mlazom hladne vode, te ocediti od tečnosti i ostaviti da se ohladi.
2. Mladu tikvicu oguliti i iseći na kockice, crvenu papriku očistiti od semena i peteljke i iseći na kockice, pečurke takođe iseći na kockice.
3. Salatni krastavac zajedno s korom iseći na kockice, mladi luk na kolutove, a zelenu salatu na trake.
4. Za pripremu preliva sjediniti sok od limuna, maslinovo ulje, malo soli i bibera po ukusu. Smesu preliti preko prosa i promešati.
5. U tiganju zagrejati malo ulja, pa propržiti na njemu papriku da blago omekša. Ubaciti je u činiju s prosom.
6. U tiganj sipati još malo ulja, pa nadalje pržiti šampinjone dok suvišna tečnost ne uvri, a pečurke ne porumene.
7. Na kraju ubaciti tikvice, kratko ih propržiti, pa ubaciti u činiju.
8. Dodati oceđene sardine iskidane na manje komade, krastavac, mladi luk i zelenu salatu, pa polako promešati.
Savet: Ako salatu nećete poslužiti neposredno nakon pripreme, preliv dodajte pred služenje.