cureci fasiri
11.11.2022 Glavna jela

Ćureći faširi na varivu od boranije

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 80 min.

Sastojci:
* 600 g ćurećeg belog mesa
* 1 srednja glavica crnog luka
* 40 g parmezana
* 3 kriške hleba
* 1 krupno ili 2 manja jajeta
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* 3 čena belog luka
* 150 g prezli
* mleveni biber
* 250 ml mleka
* ulje
* so
Za varivo:
* 1 glavica crnog luka
* 2 šargerepe
* 1 kriška celera
* 500 g žute boranije
* 300 g svežeg paradajza
* 200 ml soka od paradajza
* 1 kašika seckane mirođije
* mleveni biber
* ulje
* so

Priprema:
1. Za pripremu šnicli, ćuretinu iseći na krupnije kocke i samleti u električnom secku. Crni i beli luk ispasirati. Kriške hleba preliti hladnim mlekom, a zatim ih dobro ocediti i izmrviti.
2. U činiji sjediniti mlevenu ćuretinu, crni i beli luk, izmrvljeni hleb, parmezan, jaje, mlevenu papriku, biber i malo soli po ukusu. Dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Od pripremljene smese oblikovati manje šnicle. Uvaljati ih u prezlu i pržiti na umereno toplom ulju s obe strane dok ne porumene.
4. Za pripremu variva, crni luk ili paradajz očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šargerepu oguliti i iseći na kolutove, celer na kockice.
5. U većoj šerpi na malo ulja propržiti crni luk, celer i šargarepu, dodati boraniju i pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta. Ubaciti seckani paradajz i sok, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dinstati na umerenoj temperaturi dolivajući vodu po potrebi dok svi sastojci ne omešaju, a jelo ne dobije željenu gustinu. Pred kraj kuvanja dodati pasirani beli luk i mirođiju.
6. Varivo poslužiti kao prilog uz faširane šnicle.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category