Sočivo s pečurkama
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
* 2 srednje glavice crnog luka
* 3 čena belog luka
* 3 srednje šargarepe
* 1 l supe od povrća iz kocke
* 400 g šampinjona
* 200 g crvenog sočiva
* 500 g zrelog paradajza
* 150 ml soka od paradajza
* 1 kašičica ljute tucane paprike
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk i paradajz očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šargarepu oguliti i iseći na kolutove, šampinjone iseći na listove.
2. U većoj šerpi zagrejati malo ulja, pa dodati crni luk i kratko propržiti. Ubaciti beli luk i pržiti neprekidno mešajući nekoliko sekundi.
3. Dodati šargarepu i sve zajedno kratko propržiti. Sipati malo vode i nadalje dinstati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok šargarepa napola ne omekša.
4. Ubaciti šampinjone i dinstati ih dok ne omekšaju. Dodati sočivo i paradajz, sipati paradajz sok i nastaviti kuvanje dok svi sastojci ne omekšaju, a jelo ne dobije željenu gustinu.
5. Pred kraj dinstanja posuti tucanom ljutom paprikom, posoliti i pobiberiti po ukusu.